Hopp til innholdet

Hva og hvordan myndiggjøring?

Myndiggjøring er den vanligste norske oversettelsen av det engelske ordet empowerment. Kjernen i empowerment er power, som kan oversettes med både styrke, kraft og (egen)makt. Når vi opplever myndiggjøring, eller empowerment, opplever vi dermed styrke og kraft i våre liv. I myndiggjøringsmodellen er samlet fire helt avgjørende faktorer som bidrar til myndiggjøring, nemlig opplevelsen av kompetanse, autonomi, tilhørighet og mening i tilværelsen. Når disse faktorene blir hindret eller undertrykt kan det motsatt aktualisere våre psykiske sårbarheter.

Gjennom selvledelse og selvivaretagelse kan vi bidra til egen myndiggjøring og utvikling. Gjennom forskjellige hjelperroller eller som leder kan vi bidra til andres myndiggjøring og utvikling.

I mine bøker nedenfor kan du lese mer om myndiggjøring. Boka Empowerment i arbeidslivet er egnet for ledere og medarbeidere innenfor en organisasjonskontekst, mens boka Myndiggjort og sårbar er egnet for alle som i sitt yrke arbeider med mennesker i en eller annen sammenheng – herunder helse og omsorg, Nav, skole, barnehage, kriminalomsorg, idrett, veiledning, rådgivning, coaching mm.

Stein Amundsen

Empowerment i arbeidslivet

Empowerment eller myndiggjøring i arbeidslivet innebærer frigjøring og utvikling av kraften som finnes i de menneskelige ressursene på en arbeidsplass. Medarbeidere som får og tar imot ansvar, myndighet og autonomi, blir en bærebjelke i organisasjonen, mens lederne får en mer rammesettende, delegerende, motiverende og utviklende rolle. Relasjonen mellom ledere og medarbeidere baseres i større grad på tillit enn på styring og kontroll

Empowerment i arbeidslivet behandler en rekke sentrale temaer:

  • Hva er empowerment – ulike perspektiver og historiske røtter
  • Maktdeling, autonomi, ledelse og styring, tillit og kontroll
  • Den norske arbeidslivsmodellen
  • Empowerment på individnivå – myndiggjorte ansatte
  • Myndiggjørende ledelse
  • Selvledelse
  • Medarbeiderskap

Avslutningsvis ser forfatteren de ulike temaene i sammenheng og plasserer dem inn i en helhetlig modell han kaller myndiggjøringshuset.

Boka har en solid faglig og forskningsmessig forankring og henvender seg til studenter innenfor organisasjons-, ledelses- og arbeidslivsfag. Med sin praktiske tilnærming er den også egnet for ledere, medarbeidere og konsulenter som ønsker inspirasjon og relevant kunnskap om empowerment i sitt daglige arbeid.

Stein Amundsen

Myndiggjort og sårbar

Det finnes en iboende styrke og kraft i mennesket, som kan få den enkelte til å blomstre, realisere sine ressurser og leve et godt og verdig liv. I denne boka kaller vi den for myndiggjøringskraften. Men mennesket er også sårbart i møte med livets realiteter. Både myndiggjøringens styrke og sårbarhetens utfordringer er uløselig knyttet til det å være et menneske.

Med grunnlag i selvbestemmelsesteorien, teorien om psykologisk empowerment og teorien om helsefremming (salutogenese) utvikler forfatteren i denne boka en modell han kaller  myndiggjøringsmodellen. Modellen bygger på faktorene kompetanse, autonomi, tilhørighet og mening, som er «næringsstoffer» mennesket trenger for å mobilisere sin myndiggjøringskraft og håndtere sin sårbarhet. Imidlertid kan ikke noe menneske klare dette fullt ut alene. Vi er avhengig av gode hjelpere på veien, både i barndom, ungdom, voksenliv og alderdom. I en profesjonell sammenheng finnes hjelperne i alle yrker der mennesker arbeider med mennesker.

Myndiggjort og sårbar tar for seg tema som:

  • mennesket som myndiggjort og sårbart
  • myndiggjøringsmodellen – faglig grunnlag
  • myndiggjøringsmodellens fire faktorer
  • menneskets selv i lys av myndiggjøringsmodellen
  • anerkjennelse – en forutsetning for myndiggjøring
  • å være til hjelp i egen og andres myndiggjøring og utvikling


Boka har en solid faglig- og forskningsmessig forankring og henvender seg særlig til studenter og lærere innen ulike helse- og sosialfaglige og pedagogiske studieretninger. Med sin praktiske tilnærming er den også egnet for alle som arbeider med mennesker og som ønsker å bidra til andres og egen myndiggjøring, helse og livskvalitet.